Nieuwe melodieën Grote Toren Breda

1 juni 2016

Stadsbeiaardier Paul MaassenLuister de komende maanden naar Strawinsky, Debussy en Fauré vanaf de toren van de Grote Kerk.


Stadsbeiaardier Paul Maassen heeft nieuwe melodieën op het automatisch speelwerk van de beiaard gezet. De beiaardier is een volle dag bezig geweest om 570 met de hand ingeschroefde noten te plaatsen.


De nieuwe muziek klinkt tot november 2016 dagelijks van 7.00 tot 23.00 uur.


Luister naar:


Hele uur
Op het hele uur klinkt een bewerking van een stuk uit Claude Debussy’s ‘Children’s Corner’: Jimbo’s Lullaby, overvloeiend in de uurslag: de Nassauklok uit 1695 (3700kg).


Kwart over
Om kwart over hoor je een imposant stuk uit het ballet ‘Apollon Musagete’ van Igor Strawinsky, genaamd ‘variation sur Apollon’ Oorspronkelijk is het stuk geschreven voor strijkorkest en onlangs is het uitgevoerd door het Nationaal Ballet.


Half uur
Op het halve uur is er een wals genaamd ‘Mai’ van Gabriel Fauré. Deze versteek eindigt in de halfuurslag, het kleine zusje van de Nassauklok.


Kwart voor
Om kwart voor het hele uur volgt de Apotheose uit het zelfde ballet als dat om kwart over klonk. Een sereen einde van dit ballet van Igor Strawinsky.


Welke muziek wil jij graag horen?
De volgende versteek wordt gedaan in november 2016. Verzoeken zijn welkom. Deze kunnen worden afgegeven bij de balie van de Grote Kerk.


De Grote Toren in de middeleeuwen
De middeleeuwse stedeling had geen horloge. Voor zijn besef van tijd was hij aangewezen op de stand van de zon, of nog beter, het uurwerk van de Grote Toren. Dit uurwerk had tot 1908 één wijzer en twee uurslagen. Eén voor het hele uur en een andere voor het halve uur. De twee oudste klokken worden nog steeds voor hetzelfde doel gebruikt. De automatische muziekjes zijn een waarschuwing dat er een aantal slagen aan komt. 


Cabine Grote Toren

Restauratie carillon Grote Toren Breda
Het wordt van 13 juni tot begin juli 2016 stil in de stad. Dan zijn er geen marktbespelingen op dinsdag en vrijdag. Ook klinkt het automatisch speelwerk niet. Een week lang zitten er ook geen wijzers op de wijzerplaten. Reden is een grote restauratie van de cabine en speelklavier in de toren. Ook de wijzers op de wijzerplaten worden gerestaureerd. Tijdens de werkzaamheden wordt in de Grote Kerk onder andere het oude beiaardklavier geëxposeerd.


Internationaal beiaard improvisatieconcours
Op 9, 10 en 11 september 2016 wordt de heringebruikname van de cabine gevierd met een internationaal beiaard improvisatieconcours, een torenspektakel en diverse andere evenementen.Terug naar nieuwsoverzicht
Theater & dans
Muziek
Exposities
Film
Feest, festival & evenementen
Gesproken woord
Actief
Kinderen