Joost in the picture

13 september 2016

Joost in the picture is een foto-expositie, maar dan anders. Een ontdekkingstocht langs prachtige foto’s van Joost van Buul op diverse, soms heel verrassende locaties in de binnenstad van Breda.


Joost van Buul in the pictureJoost in the picture is te zien van 15 september tot en met 30 oktober 2016 in de binnenstad van Breda.


Kennismaking met fotograaf en binnenstad

Je ziet beelden die meteen de aandacht trekken. ‘Joost in the picture’ biedt een mooie aanvulling op een bezoek aan BredaPhoto. Bezoekers kunnen kennis maken met de veelzijdigheid van de getalenteerde Bredase fotograaf Joost van Buul (1967-2011) én met de binnenstad van Breda. Er worden zo’n 80.000 fotoliefhebbers in Breda verwacht tijdens Breda Photo.


Met ‘Joost in the picture’ wordt hier een extra dimensie aan toegevoegd. Bezoekers worden verleid om in hun ontdekkingstocht door de binnenstad verschillende locaties te bezoeken en meer te weten te komen over het werk en leven van Joost. De stad Breda en de Bredase fotograaf Joost van Buul worden en blijven zo aan elkaar verbonden.


Fototentoonstelling Joost in the picture

Kunst via een stadswandeling door Breda
Via een route door de binnenstad kunnen fotoliefhebbers en stadsbezoekers kennis maken met de bijzondere foto’s van Joost van Buul. Een mooie start voor de wandeling is de gevel van het speciale Lite Home dat direct aan het Chassé Park is gelegen, waar ‘het meisje in de metro’ direct je blik vangt. Daarnaast wordt, in een aparte expositieruimte bij het Holland Casino, het kleinste museum van Breda, de kans geboden op een inkijkje in Noord-Korea. Bij Kamu vind je een bijzondere combinatie van koffie en fietsen; de foto’s van Joost sluiten hier naadloos op aan. Bij pop-up Cut the Lilies ontwaar je tussen de spullen zijn serie onmogelijke huisdieren.


In het Valkenbergpark lopen de bomen nu door tot in ’t T-Huis. Laat je daarna verras¬sen door een rariteitenkabinet in zwart-wit bij PuiCk. Terwijl je wat eet of drinkt bij In Kannen
& Kruiken, Yirga en Brandpunt waan je jezelf in de natuur, op een industrieterrein bij nacht of in Minsk. Bij de Vrije Boekhandel, de Centrale Bibliotheek en Boekhandel Grand Theatre droom je ongemerkt even weg bij de magische sfeer van de foto’s tussen de boeken. Van het harde leven na de ramp in Tsjernobyl tot dames die door een kasteel met boeken lijken te zweven.


Een brandweerauto symboliseert in De Nieuwe Winkel tijdloze fotografie. En bij De Afdruk krijg je een blijvende indruk van een zwart-witte ‘Mona Lisa’. Tot slot verlicht een prachtige serie nachtopnames van Joost Café De Bommel. Het werk van Joost is zo toegankelijk gemaakt voor iedereen.


Fotograaf Joost van Buul: rauw en gestileerd
In 2016 is het vijf jaar geleden dat de getalenteerde Bredase fotograaf Joost van Buul is overleden. Zijn werk kenmerkt zich door veelzijdigheid en oog voor detail. Zijn werk is soms uitdagend of rauw, dan weer minutieus gestileerd. Specialisaties zijn mensen, mode, architectuur en nachtopnamen. Gemaakt in Nederland of tijdens een van zijn vele reizen. We zien de haven van Antwerpen, een parade in Pyongyang, het leven na de kernramp in Tsjernobyl en een verloren meisje in een metrostation, waardoor je direct wordt geraakt. Van natuurgetrouw tot surrealistisch. De foto’s vertellen ieder hun eigen verhaal.


Interviews door de dochter van Joost
‘Joost in the picture’ biedt meer. De oudste dochter van Joost (13) heeft mensen geïnterviewd die belangrijk zijn geweest in het leven van Joost en voor zijn ontwikkeling als fotograaf. Fragmenten daarvan zijn gekoppeld aan de verschillende foto’s en via de website worden deze verhalen aan het publiek verteld.


Fan van Breda Photo
Joost was een groot fan van Breda Photo. In 2005 heeft hij met Breda Photo meegedaan aan een expositie bij het Breda’s Museum en in 2010 tijdens Breda Photo met de open atelierroute in de Belcrum.


Informatie via je smartphone
Bij de locaties kunnen bezoekers via hun smartphone eenvoudig meer informatie over de foto’s krijgen. Zo kunnen interviewfragmenten worden beluisterd en kan je meer foto’s bekijken. Via een flyer op alle locaties worden geïnteresseerden uitgenodigd om ook andere beelden en locaties te bezoeken.


www.joostinthepicture.nl


Terug naar nieuwsoverzicht
Theater & dans
Muziek
Exposities
Film
Feest, festival & evenementen
Gesproken woord
Actief
Kinderen