Vrede van Breda

22 juni 2017

Vrede van Breda


Deze zomer viert Breda dat 350 jaar geleden de Vrede van Breda werd getekend.


Van juni tot december herdenkt Breda de totstandkoming van het historische verdrag in 1667, dat een einde maakte aan de oorlog tussen Nederland en Engeland. Er zijn allerlei activiteiten georganiseerd, variërend van een project met 100 vredesvlaggen tot een virtuele escaperoom en een tijdelijke vredesfontein.


Gastvrije stad
Op 31 juli 1667 werd de Vrede van Breda in het Kasteel van Breda getekend. Met dit verdrag tussen Nederland, Engeland, Frankrijk en Denemarken stopte de Tweede Engelse Zeeoorlog tussen Nederland en Engeland. Ook werden onder meer afspraken gemaakt over de verdeling van overzeese gebieden als New York en Suriname.


Bredase gastvrijheid
Tijdens de herdenking wordt, naast het historische verdrag ook stilgestaan bij de overeenkomsten tussen Breda 350 jaar geleden en Breda anno nu. Met name de Bredase gastvrijheid krijgt daarbij aandacht. Want 350 jaar geleden huisvestte en vermaakte Breda 3000 gasten voor een aantal weken en met een bevolking van 4000 Bredanaars. Tegenwoordig laten we geregeld zien dat we daar nog steeds goed in zijn, bijvoorbeeld tijdens evenementen als Serious Request of Koningsdag.


Vrede van Breda - VredefonteinWaterpret, vredesvlaggen en exposities
Er is een Vredefontein waar vooral kinderen veel waterpret beleven. Ook zijn er diverse tentoonstellingen. Bij Nieuwe Veste is er de zomerexpositie Lieve Vrede, waar iedereen werk voor kon insturen. Het Stedelijk Museum Breda heeft een (deel)tentoonstelling over de Vrede van Breda. Op de promenade achter het Chassé Theater zijn er honderd internationale vredesvlaggen te zien. Verder zijn er concerten, een vredestentenkamp, wandelingen, lezingen en meer.


Agenda

Meer weten over wat er allemaal is te doen rond de Vrede van Breda?

Kijk in onze agenda en www.vredevanbreda.nlTerug naar nieuwsoverzicht
Theater & dans
Muziek
Exposities
Film
Feest, festival & evenementen
Gesproken woord
Actief
Kinderen